Actueel

Meer en meer Koersmix in Nederlandse duinen

Het Nederlandse drinkwaterbedrijf en duinbeheerder Dunea kiest voor de ondergrond van wandelpadenen parkings meer en meer voor de DurEko-mix van Koersmix. De afgelopen 10 jaar werd met dit product al 50 kilometer (ruim 30.000 m²) halfverharding aangelegd tussen Katwijk en Den Haag (Scheveningen).

DurEko-mix parkeerplaats - Koersmix - ScheveningenDe DurEko-mix is samengesteld uit gewassen natuursteen met een mineraal bindmiddel. De halfverharding is milieuvriendelijk en heeft een waterdoorlatende toplaag. ''Het laat het water langzaam naar de ondergrond infiltreren. Hierdoor worden de ondergrond en het bodemleven niet verstoord. De toplaag blijft koel, ook bij hoge temperaturen. Daarnaast heeft onkruid niet zo snel vat op de paden. Het product heeft een zelfherstellend vermogen en is onderhoudsarm. Na het einde van de levensduur is het materiaal weer volledig herbruikbaar. De producten worden geproduceerd in een computer gestuurde mengcentrale op een nagenoeg CO2-neutrale productielocatie'', zegt Nicole Schoutens van Koers.

Onderhoud

Sinds een tiental jaar worden de producten van Koersmix gebruikt door Dunea, vooral tussen Den Haag en Wassenaar. ''In het verleden gebruikten we kleischelpen, maar die spoelden door de regen vaak weg. Sinds we met Koersmix werken liggen de paden voor de recreanten er veel beter bij. We krijgen steeds vaker te maken met piekbuien en dat is voor iedere ondergrond een uitdaging om af te voeren. Het duinzand is rondkorrelig en verplaatst zich makkelijk door water. Het stroomt er vaak onder weg, maar het pad van Koersmix blijft wel liggen. Het wordt niet glad voor wandelaars. De paden blijven vanzelf in goede conditie. Er komen ook geen kuilen en putten in'', zegt Gijs ten Napel van Dunea.

DurEko-mix in de duinen tussen Scheveningen en Den Haag

Winter

Ook in de winter bewijzen de producten van Koersmix hun nut. ''Ik heb slechts één keer een pad gehad dat ‘papperig’ werd, na een periode van strenge vorst gevolgd door sneeuw. Dooiende sneeuw kan niet door een bevroren pad of verharding infiltreren waardoor de bovenste laag zacht werd. Een week later en met de nodige betreding was er weinig meer van te zien. Toen gebruikten we nog de KFP-mix, de voorloper van DurEko'', zegt ten Napel. De DurEko-mix® werd ook gebruikt voor de twee parkings aan de rand van de duinen. Die houdt heel goed stand. Vroeger gebruikten we grauwacke, een zandsteen die heel open en waterdoorlatend naar de ondergrond was. Na 10 jaar tijd was die sterk vervuild en dicht geslibd. Het onkruid had er een goede voedingsbodem en de consistentie van het materiaal was niet optimaal waardoor kuilen met plassen ontstonden.

Onderhoudsarme halfverhardingen - Aanleg van de halfverhardingHalfverhardingen koersmix DurEkoVlaanderen

Ook in Vlaanderen wordt steeds vaker voor Koersmix gekozen. In veel parken liggen paden van dolomietgesteente, welke veel onderhoud vragen. Het hoge kalkgehalte is niet goed voor de bomen en planten. Daarom worden veel van deze paden vervangen door Koersmix. Terwijl de DurEko-mix® veelvuldig in de Nederlandse duinen wordt gebruikt, is dat in Vlaanderen nog niet het geval. Nochtans zou het product een meerwaarde kunnen betekenen door de stijging van de zeespiegel en het klimaat dat extreme regenbuien en langdurig natte periodes veroorzaakt.

 

Bron: Bouwkroniek november 2019

Journalist: Matthias Vanheerentals

Contactinformatie

Koers
Rijksweg 198
9423 PE Hoogersmilde

T: +31(0)592-430303
F: +31(0)592-430304
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Certificering

logoKoers draagt het Nederlandse
keurmerk ‘Hofleverancier’

logoKoers is ISO-gecertificeerd!