Actueel

Een toekomstgerichte koers, volledig CO2-neutraal

Sinds de oprichting in 1918 heeft Koers uit Hoogersmilde zich ontwikkeld tot een vooraanstaande specialist in de GWW op het gebied van duurzame halfverhardingen. De onderneming produceert in eigen beheer ontwikkelde waterdoorlatende halfverhardingen die dankzij hun unieke eigenschappen zorgen voor hittestressreductie en waterbuffering. Duurzaamheid vormt daarbij nadrukkelijk de rode draad. Zo opereert Koers inmiddels volledig CO2-neutraal. Bovendien heeft het recent als een van de eerste bedrijven in de branche de MKI-waardes van de producten laten berekenen. De lage scores daarop zijn een beloning voor de inspanningen en investeringen die het bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan om zo duurzaam mogelijk te zijn.

In het adviesdocument van het transitieteam Circulaire Bouweconomie zijn de randvoorwaarden voor de transitie naar een circulaire bouweconomie vastgelegd. Op basis daarvan heeft het kabinet bepaald dat gedurende de gehele levenscyclus materialen met een zo laag mogelijke milieu-impact moeten worden toegepast. "Om deze strategische focuspunten meetbaar te maken, wordt binnen de GWW-sector de milieukostenindicator, ofwel MKI, ingezet", aldus Jakob Baar, accountmanager voor Noord- en Midden-Nederland. "Bij dit meetinstrument worden alle aspecten van de gehele levenscyclus, dus inclusief productie, gebruiksfase en opruimfase, meegewogen."

KoMex BIO Naturel

Uitermate lage MKI-Waardes

MKI"Qua verduurzaming zijn we al verschillende decennia buitengewoon actief", legt Baar uit. "Zo hebben we de afgelopen jaren ons productieproces al sterk verduurzaamd. Daarnaast dragen de door ons geproduceerde Koersmixen stevig bij aan een zo laag mogelijke milieu-impact. Uit een door derden uitgevoerde levenscyclusanalyse is dan ook naar voren gekomen dat de MKI-waardes van deze deels uit gerecycled materiaal bestaande en volledig herbruikbare producten erg laag zijn. Ter illustratie: de Koersmix-verhardingen zijn lager dan 2 euro per vierkante meter. De Koersmix halfverhardingen scoren zelfs lager dan 1 euro per vierkante meter." Op weg naar deze extreem lage MKI-scores heeft Koers de afgelopen jaren alles uit de kast gehaald. Inmiddels draait de complete productielocatie op zelf opgewekte zonne-energie. Verder rijdt het complete wagenpark en de wegenbouwmachines op GTL fuel, een veel schonere en veiligere brandstof dan conventionele diesel.

Unieke samenstelling

Naast de zeer lage MKI-waardes onderscheiden de hoogwaardige halfverhardingen van Koers zich door een unieke samenstelling. "Daardoor bieden ze de beste eigenschappen die rondom de aanleg van bijvoorbeeld fiets- en wandelpaden gevraagd worden", vervolgt Baar. "De producten zijn water- en lucht- doorlatend, zeer stabiel en onderhoudsarm. Mede daardoor staan ze voor een ongekend gebruikscomfort en smeren ze niet uit bij regenval. Daarnaast hebben de Koersmixen een zeer lange levensduur en zijn ze volledig recyclebaar. Mede dankzij de uitstekende waterdoorlatende eigenschappen verminderen ze tevens hittestress en bieden ze planten en bomen de mogelijkheid om te groeien. Onze producten hebben dus niet alleen een lage milieu-impact, ze zorgen ook voor een koelere en groenere wereld." 

KoMexRood

Bron: GWW-BOUW.NL

Contactinformatie

Koers
Rijksweg 198
9423 PE Hoogersmilde

T: +31(0)592-430303
F: +31(0)592-430304
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Certificering

logoKoers draagt het Nederlandse
keurmerk ‘Hofleverancier’

logoKoers is ISO-gecertificeerd!