Actueel

Erosiegedrag van halfverharding

Het Dijkteam Zwolle, een samenwerking tussen Waterschap Drents Overijsselse Delta en de Dijkzone Alliantie Zwolle, overweegt het gebruik van KoMex BIO Naturel in paden op de binnenteen van de dijken in Zwolle. KoMex is eerder succesvol toegepast in wegen in uiterwaard van de Maas die af en toe overstroomd worden. Ook is het getest in een stroomgootproef. In beide gevallen was er sprake van een uniforme stromingsbelasting van maximaal 1 m/s, waarbij er geen erosie plaatsvond. Echter, bij overstroming van de stadsdijk kunnen hogere stroomsnelheden (5 tot 10 m/s) optreden. Een goed onderhouden grasmat of een asfaltweg zijn hiertegen bestand, maar het gedrag van halfverharding onder deze condities was onbekend en kon niet worden herleid uit rekenmodellen.

Erosiebestendigheid

Om de stroming van overslaand water vanaf het binnentalud op de binnenteen van een dijk te simuleren, werd gebruik gemaakt van de jet erosie test. Hierbij wordt een waterstraal gericht op een proefstuk, waarbij de ontwikkeling van de erosiediepte bij een ingesteld verval wordt gemeten. De jet erosie test geeft een indicatie van de erosiebestendigheid (kritieke schuifspanning) en de erodeerbaarheid (Hanson erosiecoëfficiënt).

Verantwoorde en veilige keuze

De resultaten van de jet erosie test laten zien dat de KoMex BIO Naturel na twee maanden uitharding een kritieke erosiespanning heeft van meer dan 200 Pa. Bij de stadsdijken in Zwolle is er sprake van een schuifspanning van 100 Pa, waaraan de KoMex BIO Naturel dus voldoet. Acht maanden na de preparatie van de proefstukken zijn er nog enkele jet-erosietesten uitgevoerd om het erosiegedrag op de lange termijn te bepalen. Hierbij is geen erosie meer waargenomen bij de maximale haalbare waterdruk in het apparaat. Dit betekent dat de kritieke schuifspanning van KoMex BIO Naturel na uitharding minimaal 540 Pa is. Dit bevestigt dat halfverharding bij Stadsdijken Zwolle een verantwoorde en veilige keuze is.

KoMex BIO naturel halfverharding

Contactinformatie

Koers
Rijksweg 198
9423 PE Hoogersmilde

T: +31(0)592-430303
F: +31(0)592-430304
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Certificering

logoKoers draagt het Nederlandse
keurmerk ‘Hofleverancier’

logoKoers is ISO-gecertificeerd!