Actueel

Het Urban Cooling System kan hooswater bergen, vertraagd infiltreren, het riool ontlasten en de omgeving koelen.

De klimaatverandering en daarmee de opwarming van de aarde zorgt wereldwijd voor steeds grotere zorgen. Er zullen verschillende acties ondernomen moeten worden om dit probleem enigszins te kunnen remmen. In het stedelijk gebied wordt de meeste warmte vastgehouden. Dit komt voornamelijk door het vele gebruik van donkere, ondoorlatende materialen zoals asfalt en beton. Deze materialen kunnen wel twee keer heter worden dan de buitentemperatuur en zorgen voor een verhoging van de omgevingstemperatuur. Daarom wordt er steeds vaker gekozen om asfalt en beton te vervangen door een halfverharding. Een halfverharding heeft een positieve invloed op de omgevingstemperatuur en voert het hemelwater goed af naar onder andere bomen, zonder uit te spoelen.

Koersmix

De halfverhardingen van Koers onderscheiden zich duidelijk in de markt door hun unieke samenstellingen, CO2 neutrale productiewijze en klimaatvriendelijke eigenschappen. Met de ontwikkeling en productie van halfverhardingen heeft Koers al meer dan 25 jaar ervaring.

Alle halfverhardingen van Koers zijn in eigen beheer samengesteld, voor een deel uit gerecycleerde materialen met daarbij als belangrijke hoofdpunt: de milieutechnische eigenschappen. Koers werkt dus zoveel mogelijk volgens het cradle-to-cradle principe, wat inhoudt dat de grondstoffen hergebruikt kunnen worden, zonder hun waarde te verliezen.

Duurzaamheid en Koers

Het verduurzamen van het bedrijf en de verandering van het klimaat houdt Koers elke dag bezig. Het bedrijf wil hier zo bewust mogelijk mee omgaan en heeft daarom in de afgelopen jaren een aantal verbeteringen en aanpassingen doorgevoerd. Zo werd er geïnvesteerd in 2000 zonnepanelen om de elektrische breker, wasser en menger aan te drijven. In de toekomst wil Koers zich ook gaan richten op vrachtwagens die rijden op elektriciteit. Voordat dat zo ver is, rijden de vrachtwagens, voertuigen en alle andere machines op GTL-brandstof. Dit is een schonere brandstof met een minimale uitstoot.  

Urban Cooling System

Sinds begin 2022 is Koers betrokken met bij de voorbereidingen van een groot onderzoek in samenwerking met onder andere de Technische Universiteit in Delft. Dit betreft een gezamenlijk project, genaamd: “Urban Cooling System” tussen de bedrijven New Urban Standard en Koers. Dit onderzoek wordt getoetst en opgevolgd door de studenten van de TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Het doel van dit project is het aantoonbaar maken van de verkoelende werking van de combinatie van Koersmix halfverharding met het PCISysteem in stedelijk gebied. Hiermee hopen we een positieve bijdrage te leveren aan een klimaatbestendige omgeving.

PCISysteem

Het Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem van New Urban Standard is een waterbufferingssysteem dat bestaat uit, in folie ingepakte, units die water vasthouden. Regenwater, dat normaliter wordt afgevoerd, wordt tijdelijk opgeslagen. Wanneer er vochttekort ontstaat in de bovenliggende laag wordt het opgevangen hemelwater gebruikt om de grond, middels capillair doek en cilinders, weer op veldcapaciteit te brengen.

Als een Koersmix halfverharding wordt gecombineerd met het Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem (PCIS) kan een optimaal voordeel behaald worden. De halfverharding zal het regenwater tot aan zijn veldcapaciteit absorberen en het teveel aan water doorlaten naar het PCIS. Wanneer de halfverharding onder veldcapaciteit komt, kan het regenwater via capillaire werking teruggebracht worden naar de Koersmix. Hierdoor is het mogelijk de koelende werking van de vochtige halfverharding te verlengen.

Dit gecombineerde systeem (Urban Cooling System) kan hooswater bergen, vertraagd infiltreren, het riool ontlasten en de omgeving koelen.

The Green Village – TU Delft

Om een optimaal beeld te krijgen van de mogelijke verkoelende effecten van het Urban Cooling System wordt de omgevingstemperatuur van meerdere testvelden, die variëren in kleur en capillair vermogen, gedurende de testperiode gemeten en verzameld. De testvelden zullen worden aangelegd in The Green Village op het terrein van de Technische Universiteit Delft in Nederland. De onderzoeken zullen worden uitgevoerd door de studenten van de TU Delft en de Hoge School Rotterdam.

Meer informatie over dit artikel.

Urban Cooling System – Koers | New Urban Standard | TU Delft | VPdelta+

Contactinformatie

Koers
Rijksweg 198
9423 PE Hoogersmilde

T: +31(0)592-430303
F: +31(0)592-430304
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Certificering

logoKoers draagt het Nederlandse
keurmerk ‘Hofleverancier’

logoKoers is ISO-gecertificeerd!